Når man skal vælge domæne til sin hjemmeside, er det vigtigt at gøre op med en selv hvad målet med siden er og hvilket land siden skal målrettes imod. I tidligere indlæg har jeg skrevet om vigtigheden af sprogversionering på hjemmesider, og brugen af hreflang. I dette indlæg vi kommer nærmere ind på valg af domæne, hvor jeg vil beskrive fordele og ulemper ved de forskellige valg, læs med her.
I en tidligere artikel beskrev jeg hvordan hreflang, virkede ift. Google som gjorde arbejdet med flersprogs-websites langt nemmere og mere håndterbart. Her kigger ud udelukkende på landespecifikke domæner, altså ccTLD vs. gTLD. Vi kigger nærmere på de 2 forskellige muligheder herunder.
Et landespecifikt topdomæner (ccTLD) i Danmark er Domain.dk. Med denne løsning vil dine domæner f.eks. se således ud: domæne.dk, domain.co.uk og Domain.de. Ved topdomæner med underdomæner (gTLD) vil det være lande-sites enten som subdomains: da.domain.com eller som subfolders: domæne.com/da.
Fordele og ulemper ved landespecifikke topdomæner (ccTLD)
Der findes fordele og ulemper ved Fordele ved begge, ccTLD og gTLD. Ved landespecifikke topdomæner, ccTLD er der en tydelig geografisk målretning for både søgemaskiner og brugere. Flere undersøgelser viser at folk fra danmark har en større tilbøjelighed til at trykke på et resultat fra et .dk domæne, end f.eks. et .com. Det betyder at et ccTLD domæne vil have en højere CTR (Click Through Rate, læs mere om CTR her). Det er ikke kun tilfældet for dk-domæner, men for alle ccTLD fra alle verdens lande. Flere mener at der er bedre forudsætninger for at et ccTLD har nemmere at få gode rangeringer i det land, som domænet hører til, men det er ikke nogen dokumentation for.
Der findes også en række ulemper ved landespecifikke topdomæner (ccTLD). Hvis du har en hjemmeside i f.eks. 3 lande, kan det være besværligt og omkostningsfuldt at vedligeholde, da det er 3 forskellige websites. Hvis du har en betalingsgateways på tværs af landesites, skal du have indløsningsaftaler for hvert website. Det kan være svære at få oprettet et ccTLD i nogen lande (f.eks. Norge),hvis man ikke har bopæl / virksomhed i landet.
Fordele og ulemper til topdomæner med underdomæner (gTLD)
Når der linkes til et gTLD domæne til de indgående links både gavne hovedsite og landesites af hinandens indgående links. Modsat af ccTLD domæner er der er nemmere (og dermed billigere) at vedligeholde og kører siderne. Ved at benytte subdomæner dit lande-site fx da.doamin.com, kan denne side ligge på en anden server, f.eks
Som ved ccTLD er der også ulemper ved topdomæner med underdomæner gTLD. Mange af dem er modsætninger af for fordelene til ccTLD, som sværere geografisk målretning ud fra domænet, osv.
En god hjælp er at få sat målretning til det konkrete land, i Google search console, punktet hedder “international målretning” og vælg målretning mod lande
Ved større websites som eksempelvis hvidevare giganten Skousen, som både har Skousen.dk og Skousen.no, skal man klart købe ccTLD domæner. Kort sagt kan man sige hvis man har en målsætning om at ranke i toppen af forskellige lande, bør man benytte sig af ccTLD, men som tidligere nævnt kræver det et større budget.