HTML sitemap skal/skal ikke?

HTMLsitemap

Intern linkstruktur er et vigtigt element i SEO’en tegn. På alle hjemmesider spiller strukturen en stor rolle for at opnå de bedste placeringer. I dette indlæg vil jeg beskrive hvad man skal være opmærksom på og hvordan man bedst muligt får Google og brugeren til at forstå ens hjemmeside.

Et HTML-sitemap er et landkort over din hjemmeside som er formateret som HTML-kode og dermed statisk kode, der som udgangspunkt skal opdateres manuelt, modsat dynamiske sitemaps. Mange hjemmesider har oprettet et dynamisk sitemap som bliver opdateret, sjovt nok, dynamisk. Typisk ligger sitemaps i .xml eller .aspx filer, afhængig af hvad hjemmesiden er lavet i. Sider som er udviklet i WordPress har mulighed for at generer dynamiske sitemaps via det kendte SEO plugin, Yoast. Her feedes xml sitemap automatisk, og når nye sider eller indlæg bliver lagt op, opdateres sitemaps automatisk.

Dynamiske sitemaps bruges ofte til at fortælle Google om hvilke sider som skal i index og hvordan de skal tilgås. Du kan manuelt indsende sitemaps til Google, via Google Search Console, hvor der også er mulighed for at se sidens tilstand. Google search console værdi og gøremål beskriver jeg i et andet indlæg.

Dynamiske sitemaps er ikke nok

Det er dog ikke nok at bare indsende et sitemap, og så regne med at alle en websider bliver indekseret. Googlebot, som er en bot som finder og indekserer sider, igennem crawl af links. Når et website indekseres følger den således de eksterne og interne links der måtte være på en side. Linkes der ikke til en side, vil Googlebot ikke blive præsenteret for siden og vil derfor ikke indeksere den. Sådan en side kaldes en orphan siden, og har altså svært ved at blive indekseret. Derfor kan det være en rigtig god idé at lave et statisk html sitemap, som er tilgængelig på siden. På den måde får alle sider et link, og brugeren har let ved at se strukturen på siden.

Jeg har hjulpet en håndværker portal, haandvaerkernoeglen.dk med at oprette html sitemap, se resultatet her.

HTMLsitemap

 

Hvis du har problemer med at få sider indekseret eller problemer med et sitemap, så kontakt mig og lad mig hjælpe.